Städa hemma med vår checklista!

Det är grundläggande i alla hem att städa. Vi alla definierar dock städning hemma olika och har olika sätt att städa på samt hur ofta. Trots att en så nödvändig sak som städning, har en del människor det stökigt hemma ofta och mycket, medan andra har det snyggt och prydligt hela tiden. I grunden beror detta troligtvis på brist på planering eller vetskap om städning.

Städning kan kännas påfrestande och jobbigt, även tråkigt, om man inte känner till rätt verktyg eller metoder som kan underlätta för dig. Du behöver ge dig själv de bästa förutsättningarna för städning hemma för att det ska gå så smidigt och effektivt som möjligt! Det svåraste är kanske att veta vart man ska börja, och med vad. På den här sidan presenterar vi städa hemma checklista, alltså en lista som visar vad du behöver städa hemma, så att du kan enkelt bocka av punkterna när du städar för att se att du har fått med allt.

Checklista för städning hemma

Inledningsvis kan det vara bra att ha i åtanke att rätt utrustning för städningen underlättar hela arbetet. Om du exempelvis har en gammal dammsugare som suger dåligt och är bökig kan det underlätta att investera i en ny dammsugare. Du kommer att spara tid och energi. Detsamma gäller trasor exempelvis. Om de är gamla och slitna gör dem inte sitt jobb. Det kan också vara bra att särskilja på exempelvis fönster trasor och en kökstrasa. Du får ett bra resultat om du använder rätt trasa vid rätt område. Detsamma gäller rengöringsmedel och golvmoppen exempelvis. Alla sprayer och rengöringsmedel fungerar inte överallt, det är därför du får läsa på flaskan eller sprayen innan, om dess användningsområden. Om du inte använder exempelvis spray för glas/speglar/fönster, till dessa områden kommer du att se linjer av sprayen du har använt i stället.

Fortsättningsvis kan det var bra att börja uppifrån när du städar så får man ett enklare jobb framför sig. Det beror på att dammet trillar ned eller att sprayen rinner ned vilket gör de lägre hyllorna eller delen på spegeln exempelvis, smutsig när du har rengjort där uppe. Gör det i logisk ordning så blir det ett bra resultat.

Städa dagligen, veckovis och månadsvis

Det kan vara skönt att veta att du inte behöver storstäda ditt hem varje dag eller varje vecka. Däremot behöver ditt hem städas lite varje dag samt något mer varje vecka. Det kan vara bra att dela in din bostad i olika områden för städningen. Sedan prioritera städningen utifrån vad som ska städas dagligen, vad som ska städas varje vecka, varje månad och varje kvartal. Nedan kan du se vår städa hemma checklista för vardagar, veckor, månader, och varje kvartal.

Att städa/göra varje dag:

 • Bädda sängen.
 • Gör rent köksbänken och bänkskivorna.
 • Rengör diskhon.
 • Ta ut soporna.
 • Torka golven.

Att städa varje vecka:

 • Rengör köksmaskiner.
 • Städa toalett, dusch och badkar.
 • Torka speglar i badrummet.
 • Dammsug och torka golven.
 • Tvätta smutstvätt.

Att städa varje månad:

 • Rengör både ugnen och mikrovågsugnen.
 • Rensa i skafferi och badrumsskåp.
 • Gör rent avlopp och golvbrunnar.
 • Torka av fogar i kök och badrum.
 • Rengör sophinken.

Att städa varje kvartal:

 • Vädra gardiner och alla mattor.
 • Organisera och rensa garderoben.
 • Tvätta fönstren.
 • Rengör kylen, frysen och släng det som är gammalt.

Hemstädning med Qleanex

Vi på Qleanex är inga nybörjare när det kommer till städning. Tvärtom besitter vi lång erfarenhet inom området. Det gäller inte endast hemstädning utan även företagsstädning, flyttstädning och mycket mer. För oss är städning hemma en absolut nödvändighet. Inte endast för att få ett fräscht, väldoftande och inbjudande hem, men också för att undvika att exempelvis sjukdomar sprids genom ökade bakterieangrepp. Det är den fysiska aspekten. Vad gäller vårt psyke, mår vi också bättre när vi befinner oss i rena miljöer, där allt är på sin plats runt omkring oss. Det ger en känsla av sinnesro. Därför är städning oundvikligt om man vill ha en bra hälsa. Det behöver också göras regelbundet och med stor noggrannhet. Snabbstädning då och då är därför inte en långsiktig lösning. Eventuellt en enstaka gång men i det långa loppet måste man inta en mer regelbunden, noggrann, städning där planeringen är viktig. Det underlättar att följa en städa hemma checklista. Om du däremot upplever att du inte har tid, energi eller lust att städa, då är det inte hela världen i alla fall. Du kan vända dig till en städfirma. Vi på Qleanex, arbetar med städning, på alla olika sätt. Vi vet dessutom vad som behöver städas när. Vi har även en strategi som effektiviserar städningen. Du är därför mer än välkommen att vända dig till oss för ett rent hem!

Kontakta oss för städhjälp

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter