Rengöra kylskåp

Våra kylskåp är enkla att förbise när vi städar köket. Det kanske sker avsiktligt eller oavsiktligt. Det kan bero på att rengöring av kylskåp kan kännas bökigt och påfrestande, samtidigt som man ibland kan bli blind för att det ens finns där. Det är dock viktigt att rengöra kylskåp precis som med allt annat. Kanske är det ännu viktigare just för att vi förvarar mat i kylskåpet. Då vill vi inte ha bakterier eller mögel eller smuts bland vår mat. Vi vill exempelvis inte äta mat på ett bord som är alldeles smutsigt och dammigt, utan vi vill ha det rent och fräscht. Kylskåpet borde inte vara något undantag.

Anledningen till att kylskåpet kanske glöms bort eller blir bortprioriterat kan bero på att man egentligen inte vet hur man ska göra för att det ska bli helt rent i kylen. Det innefattar en hel del jobb naturligtvis att få det helt rent. Det är dock värt det när du är klar och ser hur rent och fräscht det ser ut. För att underlätta den processen har vi tagit fram lite tips för hur du kan göra rent ditt kylskåp.

Så rengör du kylskåpet och håller det fräscht

Kylskåpet är en viktig del i vår städrutin av kök. Det är oundvikligt och behöver hållas rent och fräscht för att det är just där vi förvarar mat. Det kan också vara bra att fundera på hur du placerar matvaror i kylen och att stänga burkar och förpackningar ordentligt så det inte blir smutsigt eller att råprodukterna blir dåliga. Nedan kan du se en liten checklista för din rengöring av kylskåpet.

  • Stäng av kylskåpet så att ingen onödig energi dras.
  •  Inventera kylskåpet från gammal mat och annat.
  •  Torka av syltburkar och annat som är kladdigt.
  •  Rengör hyllorna.
  •  Placera produkterna på rätt ställe.
  •  Tänk på att lägga hushållspapper i grönsakslådan. (Det gör dina grönsaker fräscha och torra då det suger upp kondens som din frukt och grönt ger ifrån sig vid nedkylning.)
Så rengör du ditt kylskåp och även håller det rent efter rengöring.

Rengöring börjar med inventering av kylskåpet

När du väl har kommit till skott med rengöringen av ditt kylskåp kan du passa på att göra en liten inventering över vad som egentligen finns där inne. I de allra flesta kylskåpen finns troligtvis en burk av något slag som har stått där allt för länge och som troligtvis kommer stå där ett tag till om du inte slänger den. 

Du kan börja med att stänga av kylskåpet innan du börjar plocka ut saker, för att spara energi medan du städar. Sedan kan du sätta alla mat på diskbänken, dela upp varorna i vad som ska slängas och vad som ska behållas. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att varor som har passerat bäste före-datum kan fortfarande vara okej att äta, beroende på vilken vara det är och hur sluten den är. Lukta och smaka på den för att se om den är okej, och i sådana fall kan den stanna kvar lite längre och du behöver inte slänga mat. Det kan då också vara bra att ställa fram den produkten så att den inte bortglöms. När du väl är i farten kan det också vara trevligt att torka rent brukar som kanske är kladdiga av olja eller sylt.

Husmorsknep mot dålig lukt i kylskåpet

Under tiden som du inte rengör ditt kylskåp kan det vara bra att hålla koll på de matvaror som du har i kylen. Det är inte ovanligt att någonting börjar luktar illa. Den dåliga lukten uppkommer antingen för att matvarorna inte är ordentligt förpackade eller för att något har läckt ut på hyllorna eller i facken. Det är därför viktigt att hålla rätt temperatur och att rengöra kylskåpet regelbundet, samt att förpacka matrester och öppnade förpackningar i täta lådor eller påsar. Om någonting har börjat lukta illa, finns det några husmorsknep för att minimera lukten. Se nedan.

  • För att lukten ska försvinna kan du ställa in ett fat med vinäger i kylskåpet. Detta för att en proess startas där sura och basiska molekyler neutraliseras, vilket är enkelt men effektivt.
  • Det går även att blanda produkter med lågt ph-värde såsom citronjuice exempelvis, vinäger och bakpulver, och vatten och sedan rengöra kylen med blandningen. Detta gör att den dåliga lukten försvinner.

Genom att använda dessa knep kan du får bort den dåliga lukten. Det är dock viktigt att hålla rent, och rengöra kylen med jämna mellanrum i syfte att det inte ska börja lukta dåligt. Mer om hur du rengör din kyl kan du läsa på den här sidan.

Rengör kylskåpets hyllor

Nästa steg blir att rengöra kylskåpshyllorna. Du tömmer då kylskåpet på alla hyllor och lådor. Det kan vara fördelaktigt att lägga dem på golvet i den riktningen de satt i, för att du inte ska behöva stå och vrida och vända på dem när du sätter in dem sedan. De kan vara lite otympliga ibland att sätta på plats.

Efter det kan du börja med att spraya insidan av kylskåpet med hjälp av rengöringsspray och en trasa. Såpa blandat med vatten fungerar också bra. Glöm inte att torka hela kylskåpet, väggar, golvet, taket och i springorna. Torka också ordentligt efter dig så att inga kemikalier finns kvar. Glöm inte heller att göra rent avrinningshålet genom att sticka in en bomullstopps i det. Det förhindrar att hålet pluggas igen så att du får problem med vatten i kylskåpet.

Sedan är det dags att diska hyllorna och lådorna. Dessa kan du diska med en skursvamp eller diskborste tillsammans med vanligt diskmedel.

Placera maten rätt när du rengör kylskåpet

Efter att du har städat klart kylskåpet och dess innehåll är det dags för att sätta in maten igen. Nu kan det vara fördelaktigt att tänka på vad som är varmast och vad som är kallast. Vart du förvarar maten i kylen påverkar nämligen hur länge den håller.

Kylskåpsdörren är allra varmast i kylskåpet, och därför kan du exempelvis placera juicer, såser och annat som har lång hållbarhet. Det nedre hyllplanet kan vara bättre för färska örter och grönsaker som är lite känsliga mot kyla, eller rester från en middag exempelvis.

Grönsaker är oftast placerade längst ner i kylen. Detta är egentligen inte alls optimalt, eftersom det är lite för kallt för frukt och grönt där. Om det går kan du testa att flytta upp lådorna, men annars kan du helt enkelt undvika att förvara känsliga grönsaker, som till exempel tomater i kylskåpet. Många frukter och grönsaker mår bättre i rumstemperatur ändå. Ett annat tips är att lägga lite hushållspapper i botten på grönskapslådorna, så är det lättare att hålla rent.

Det kan också vara bra att inte förvara mat ovanpå kylskåpet, då det är för varmt för att ha mat där vanligtvis, även för torrvaror då kylskåpet är kallt på insidan men varmt utanpå.

Rengör utsidan av kylskåpet

När hela insidan av kylskåpet är rengjort och all mat är på plats, då är det endast utsidan kvar. Det går snabbare än insidan! Om du har köksmagneter eller papper hängandes på kylskåpet, får du plocka bort dessa. Sedan torkar du av kylskåpet ordentligt, även ovanpå kylskåpet och ovankanten av kylskåpsdörren. Handtaget förtjänar också lite extra uppmärksamhet, eftersom man tar så ofta på det. Här kan du använda en vanlig trasa. Efter det är du äntligen klar med din kylskåpsrengöring.

Rent kylskåp!

Följer du dessa steg kommer du få det enkelt att underhålla och hålla ditt kylskåp rent. Tack för att du läste! Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss här på Qleanex. Vi är alltid här för att hjälpa till med alla dina städbehov.

Tills nästa gång, håll det skinande!

Behöver du hjälp med din städning?

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Genom att fylla i formuläret godkänner du att QLEANEX AB behandlar dina uppgifter.