Rengöra kaminglas

Har du en kamin där hemma som skulle behöva en omgång putsning? Eller funderar du på att köpa en sådan till ditt hem, kanske har du redan gjort det och stött på frågan om hur du bör rengöra kaminens glas? En kamin är, utöver dess praktiska funktion, ett riktigt estetiskt tillskott till både inredningen och hemmet.

 

Kaminer finns i olika färger, material, storlekar, funktioner och åldrar. En del passar till det moderna hemmet och andra till ett hem med sekelskiftesstil. Även om de förgyller hemmets inredning så kan de vara en utmaning att rengöra kaminglas till kaminen. I denna artikel kommer vi att gå igenom steg för steg för hur en kamin ska göras rent, på allra bästa sätt.

Vad är en kamin?

För den som är mindre bekant med en så kallad kamin, kan det beskrivas som en anordning som är avsedd för uppvärmning, vilket sker genom förbränning av brännbart material. Dessa är till exempel ved, pellets, kol eller koks. En kamin i hemmet finns ofta till för att värma upp huset, istället för en kakelugn, vedspis eller öppen spis exempelvis. Fördelen med kaminen är att den är bärbar och du har därför valet att köpa till en till huset om det inte redan finns en inbyggd spis. Detta är även en uttänkt egenskap hos kaminen, då den är avsedd för att placeras i det utrymme som den ska värma och är därför bärbar, till skillnad från en värmepanna. 

Kaminen skiljer sig även från en kakelugn sett till dess uppbyggnad, kaminer består av metall och leder därför värme väldigt bra. Vilket innebär att kaminen värmer upp utrymmet väldigt fort efter det att eld har gjorts upp, men däremot bevaras inte värmen särskilt länge efter att elden har slocknat.

Rengör din kamin enkelt och smidigt

10 tips för att rengöra kaminglas

En kamin medför många fördelar, men att rengöra kaminglaset på bästa sätt kan vara svårare att komma underfull med. Det kan vara väldigt frustrerande när glaset sotas igen och elden syns inte lika bra där inne. Nedan listas ett 10 tips som kan underlätta detta. 

 1. Använd ättika och bakpulver – blanda en kopp med ättika och en matsked bakpulver 
 2. Blöt en tvättsvamp och doppa den i koppen och börja gnugga det sotiga kaminglaset 
 3. Torka till sist det nytvättade glaset med en våt trasa
 4. Om du vill ha en ännu smidigare metod eller du kanske inte har tillgång till ättika och bakpulver, prova då istället med att blötlägga tidningspappret. 
 5. Doppa tidningspapper i lite vatten och gnugga mot askan, tillsammans ska detta lösa upp det sotiga. Ett bra gammalt husmorstips! 
 6. Ett ytterligare knep är att använda något rengöringsmedel som du har hemma, något som löser upp fett och kan användas mot en glasyta. 
 7. Låt det sitta i cirka 10 minuter. Använd sedan vanligt hushållspapper och torka av. Det mesta kommer försvinna ska du se!
 8. För att rengöra kaminen behövs något som är basiskt, som till exempel aska. En burk med kaustiksoda (natriumhydroxid). 
 9. Två teskedar med spray av denna flaska med vatten är tillräcklig. 
 10.  Använd svinto tvålull. Detta redskap är oerhört effektivt och en expert på att ta bort svåra fläckar eller sot.

Vad krävs för att rengöra kaminglas på bästa sätt?

Det finns som ovan nämnt, en hel del olika smarta knep att rengöra kaminglas. Men något som är bra att ha i åtanke är att det bästa som kan användas för sot är något basiskt, aska är basiskt och att därför blötlägga aska och gnugga mot soten ska lösa upp det mesta. Men återigen finns det många metoder, och många gånger går det att använda det som finns hemma hos dig. Prova dig fram med våra 10 olika knep för att se vad som fungerar bäst för dig.

Viktigt att tänka på

Inför rengöring av kaminglas kan du behöva du följande redskap, 

 • Diskhandskar 
 • Tidningspapper eller rengöringsmedel 
 • Lite vatten
 • Metallhink

Det är vidare bra att ha i åtanke att när du rengör kaminglaset bör du alltid bära handskar (diskhandskar) eftersom sot och vatten tillsammans bildar en så kallad lut som sitter kvar och hårt på dina händer. 

Något annat gällande det sotiga, utöver den tråkiga igentäppta soten, är att den kan innebära brandrisker. Om sotet ligger på rörets insida kan risken för skorstensbrand öka. I sverige finns det därför en regel att göra brandskyddskontroll vart sjätte år. Om du behöver en sådan kontroll eller veta mer kring din kamin och sot, så kontakta gärna din lokala sotare.

Det kan i en del fall komma moln av aska när du rengör kaminen, eftersom askan väger lätt. Att använda en kaffesump är väldigt effektivt då, dutta sumpen på askan så att de flyktiga partiklarna från askan klumpar ihop sig med sumpen. På så sätt förhindrar du molnet av aska som kan smutsa ned rummet.

Behöver du hjälp med din städning?

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter