Tvätta matta hemma - så gör du

De allra flesta hemmen har mattor. Det är en stor del av vår skandinaviska inredning som gör hemmet mysigt men kan också hjälpa oss att hålla värmen. Dessutom kan de vara praktiska om man har en matta vid entrén till exempel. I och med att mattor är så omtyckta och vanliga, får dem stå ut med ett och annat. Det kanske är massor av barn hemma som leker på mattorna. Eller så har ni kanske hundar med mycket päls som hårar ner mattorna. Det kan även vara mat som spills på dem. Genom att sköta om dina mattor blir det mer trivsamt hemma då det ser rent och fräscht ut. Det blir dessutom mer hygieniskt. 

Det finns olika sätt att tvätta mattor på. Beroende på vilket material som mattan består av kan de komma att behöva bli behandlade på olika sätt. Det kan dock vara bra att göra rent mattorna ungefär vartannat år men även det beror på omständigheterna. På den här sidan kan du iallafall ta del av de bästa tips och råd som vi på Qleanex kan erbjuda. Hur ofta du behöver tvätta din matta hemma beror alltså på vart den är placerad också. Ligger den vid entrén kan du räkna med att den kommer bli lortigare än en sovrumsmatta exempelvis. Tiden mellan att du tvättar mattan kan det dock vara bra att göra rent den direkt när en fläck uppstår. En del mattor går alltså att tvätta hemma, men behöver dock inte tvättas regelbundet utan endast om en enstaka fläck uppstå så kan det vara bra att få bort den. Mattor behöver dock en ordentlig tvättning då och då. Läs mer nedan om hur du kan tvätta din matta!

Tvätta matta i tvättmaskin

På undersidan av de flesta mattorna går det att hitta skötselråd för mattan. Där ska det framgå om du kan tvätta din matta i en tvättmaskin först och främst eller om den bättre tvättas för hand. Det är vanligt att kunna tvätta bomulls- och syntetmattor i tvättmaskin men läs tvättrådet för att vara på den säkra sidan. En del mattor klarar inte tvättmaskinen. Exempelvis tappar en trasmatta formen eller repar sig om den blir tvättad i maskin, eller om du tvättar en plastmatta kan ytan av mattan torka och bli spröd. Det är därför viktigt att titta efter symbolen för vattentvätt i maskinen. Symbolen för vattentvätt i maskin är en balja fylld med vatten med en temperatur siffra. Sedan är det även storleken på din tvättbara matta som avgör om den kan tvättas i din tvättmaskin.

Du vet att mattans storlek går att tvättas om det finnas plats kvar i trumman när du lagt in den så att tvätten kan utföras på ett bra sätt och att tvättmedlet kan sköljas ut ordentligt. Det kan vara fördelaktigt att tvätta mattan i en grovtvättmaskin, om du bor i lägenhet och det finns en sådan tvättmaskin exempelvis. Dessa maskiner har vanligtvis ett bra program för mattvätt. Innan du sätter in mattan i tvättmaskinen kan det dock vara bra att dammsuga hela mattan så att du får bort de största smuts partiklarna. Det kan finnas grus eller hår från husdjur som hellre tas bort än att det hamnar i tvättmaskinen. Själva tvättmedlet som används kan antingen vara flytande eller ett speciellt mattschampo.

Tvätta matta för hand

Det är inte alla mattor som klarar av att tvättas i en tvättmaskin. En del mattor kan även vara för stora för tvättmaskinen och behöver därför tvättas för hand. På mattor som tål handtvätt ser tvättsymbolen ut som en balja fylld med vatten med en hand i. Det betyder att du kan tvätta mattan i just en balja eller till exempel i badkaret. Om mattan är för stor för att rymmas kan du eventuellt tvätta den plant utomhus, på en ren presenning exempelvis. Om du inte är säker på att din matta kan tvättas för hand kan det vara bra att prova ta tvättmedel på ett mindre synligt ställe först. Då ser du om det finns en risk för att färgen bleks eller liknande. Det kan också vara bra att ha i åtanke att inte använda för varmt vatten, det riskerar att mattan krymper och om du har otur kan den även krympa ojämnt.

Tvättmedel och redskap

Det enda du behöver när du handtvättar en matta hemma är en dammsugare, balja, badkar eller presenning och en hink att ösa med beroende på storleken på mattan, borste eller svamp och tvättmedel. Det behövs alltså inte massa olika redskap för att tvätta rent mattan. Fortsättningsvis, finns det speciella mattschampo som du kan använda, eller löst pulver tvättmedel, flytande tvättmedel eller helt vanligt diskmedel.

Förberedelser innan handtvätt

Det kan vara bra att dammsuga båda sidorna av din matta innan du tvättar den i syfte att få bort så mycket lös smuts som möjligt innan du lägger ned mattan i vattnet. Det underlättar själva tvättningen också. Detta kan du alltså både göra vid handtvätt och maskintvätt.

Handtvätt

 • Börja med att lös upp tvättmedlet i ljummet vatten innan du lägger i mattan, låt den bli helt genomblöt.
 • Sedan kan du arbeta upp ett skum på mattan med en svamp eller en mjuk borste så att du löser upp smutsen. En del fläckar kan behöva gnuggas lite extra.
 • Efter det kan mattan ligga i tvättvattnet i fem minuter innan du sköljer av den.
 • Om mattan i stället ligger i badkaret kan du använda duschhandtaget för att skölja rent.
 • Till sist kan du skrapa mattan i omgångar i fiberriktning för att få bort vattnet så gott det går innan du låter mattan torka.

Handtvätta utomhus

 • Lägg din matta på en ren presenning eller annan ren yta utomhus.
 • Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel.
 • Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta ett extra par varv på mer smutsiga ställen.
 • Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.
 • Skölj noga. Du kan till exempel använda trädgårdsslangen för att skölja rent men vattenkanna eller hink fungerar också bra.
 • Skrapa mattan i omgångar i fiberriktningen för att få bort så mycket vatten som möjligt innan du låter mattan torka.

Torka mattan

Efter att du har tvättat mattan, för hand eller i maskinen är det viktigt att torka mattan ordentligt. Annars riskeras det att bildas mögel mellan mattans undersida och golvet vilket är en hälsofara. Golvet kan också få en fuktskada. Om du har en mindre matta och ett torkskåp där du kan reglera värmen kan du torka där på låg värme. I annat fall är det bästa att den till exempel hänger över en torkställning, gärna utomhus. Beroende på mattans tjocklek och material kan det ta flera dagar tills den är helt torr. Om din matta ska torka inomhus kan det vara en bra idé att föna den med en fläkt. Vänd på mattan när utsidan känns torr så att båda sidorna får ordentlig chans att torka upp hel och hållet. Det kan vara bra att låta mattan hänga på tork en extra dag för att vara på den säkra sidan. Det kan också vara bra att dammsuga mattan när den torkat helt. Då får fibrerna som blivit tillplattade i tvätten chans att resa sig igen.

Hemstädning i Helsingborg med Qleanex

Tvätta matta i snö

Ett klassiskt gammalt husmorsknep är att lägga ut mattan i snön på vintern. Tanken är inte att blöta ned mattan men att borsta den med lite lössnö med hjälp av en piassavakvast. Efter det hänger du upp mattan och låter den torka helt innan du lägger ut den på golvet igen.

Skötselråd för dina mattor

Det är inte helt nödvändigt att utföra en hel rengöring av mattor oftare än varje eller vartannat år. De kan dock behövas lite behandling oftare än så. Det kan vara för att få en fräsch känsla eller om det har spillts något eller om du har husdjur exempelvis som hårar mycket.

Dammsug

Det kan vara fördelaktigt att passa på att dammsuga dina mattor när du gör din veckostädning och dammsuger golven. Dammsugandet behövs främst på ovansidan av mattan men undersidan är också smutsig. Se därför till att flytta mattan och dammsug på platsen där mattan ligger också. En del mattor har fiberriktning och på dessa bör du dammsuga i fiberriktning medan det finns andra mattor utan en direkt fiberriktning och då kan du dammsuga åt alla olika håll för att komma år smutsen. Om du har en matta med fransar på kan du använda en mjuk borste eller en gles kam för att reda ut dem.

Ta bort fläckar

Trots att mattor behöver tvättas regelbundet så går det att ta bort enstaka fläckar här och där, för hand. Det är alltså inte nödvändigt att tvätta hela mattan om det finns en enstaka fläck som du behöver ta bort. Nedan finns några enkla instruktioner för hur du kan få bort fläckar som exempelvis drycker som vin, öl, juice, saft, kaffe och mjölk eller klibbigt godis, bär och fett. De redskap du behöver är diskmedel, ättika, vatten och vita trasor. Med dessa kan du använda vita trasor för att inte riskera att färga mattan när du arbetar in diskmedel lösningen i fläcken. Se nedan hur du sedan går till väga.

 • Börja med att blanda droppar av vanligt diskmedel med ljummet vatten, i en kopp exempelvis.
 • Sedan kan du doppa en vit trasa i lösningen och dutta på fläcken i omgångar tills den börjat lösa upp sig. Vänta i 15 minuter och ta sedan en trasa och torka ytan.
 • Sedan kan du doppa en ny trasa i en blandning med en matsked ättika och en deciliter vatten.
 • Efter det kan du badda ytan där fläcken satt med ättika-vattnet så får du bort diskmedlet eftersom kvarvarande diskmedel kan dra åt sig ny smuts.
 • Till sist kan du avsluta med rent vatten på en trasa.
 • Det kan vara bra att se till att ytan där fläcken fanns får torka upp ordentligt innan du placerar något på den.

Vi rekommenderar att du tar itu med fläcken omedelbart efter att den har uppstått. Det blir då enklare att få bort den, då den inte hinner torka in och färga av sig i fibrerna på mattan. Det kan vara bra att göra rent en fläck på mattan i stället för att tvätta hela mattan då det skyddar mattan.

Vädra

Ett ytterligare knep du kan göra för att fräscha till din matta lite är att vädra den med jämna mellanrum. Om du har en klassisk piskställning är det rekommenderat. Annars fungerar en hopfällbar klädställning också, förutsatt att mattan inte är för stor. Detta är effektivt för att lösgöra smuts och för att låta luften cirkulera bättre mellan trådar och fibrer.

Fräscha upp med bikarbonat

Du kanske inte har möjlighet att ta ut din matta hemma för att vädra den. I stället kan du då använda bikarbonat för att fräscha upp den. Det drar till sig fukt och neutraliserar dålig lukt. Återigen dammsug mattan ordentligt och därefter pudra över bikarbonat och låt stå i 20 minuter. Sedan kan du dammsuga mattan igen. Då blir den betydligt fräschare och den unkna lukten är borta.

Behöver du städhjälp?

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter