Rengöra Ugn

Har du en smutsig ugn som du inte rengjort på ett tag? Kanske har du fastbränt smuts och fett på glaset eller ugnsväggarna. Ugnen är en av de svåraste sakerna rengöra när det är dags att städa kök. Vi delar gärna med oss av våra professionella tips för att städa ugnen som vi har lärt oss under våra år av erfarenhet som en Städfirma i Helsingborg

Rengöra ugn med husmors metoder

Det finns flera sätt att rengöra sin ugn, för lite enklare rengöring fungerar oftast dessa metoder väldigt väl och kan även fungera bra om du har tålamod och låter det fastbrända fettet och smutset lösas upp lite längre av rengöringen.

Rengöra ugn med såpa

Du kan rengöra din ugn på ett skonsamt och miljövänligt sätt genom att blanda såpa med en tredjedel vatten i en sprayflaska och spruta över ugnens insida, stäng sedan ugnen och låt ugnen vara på 100 grader i 20 – 30 minuter. När ugnen har svalnat så torkar du av allt smuts med en trasa och gnuggar lite extra med en svamp på de svårare fläckarna.

Så rengör du din ugn skonsamt med såpa och vatten:

 1. Spraya insidan av ugnen med såpvatten
 2. Värm upp ugnen till 100 grader och låt stå i 20-30 minuter.
 3. Torka ur ugnen med trasa eller svamp.

+ Skonsam och effektiv rengöring

– Kan kräva något mer gnuggande på fläckar än andra metoder

Rengöra ugn med bikarbonat och vinäger

Du kan rengöra din ugn med bikarbonat och vinäger genom att göra en smet av bikarbonat med vatten och lägga på fläckarna, antingen kan du applicera det med en pensel eller för hand. Därefter tar du vinäger och sprutar på den redan applicerade bikarbonat-lösningen så att det börjar bubbla och ätsar upp smutset, du kan använda en sprayflaska för detta eller skvätta med en pensel om du inte har en sprayflaska till hands, se dock till att du inte applicerar vinägern på ett delikat sätt så att bikarbonat-lösningen rinner av fläckarna.

När lösningen har applicerats på rätt sätt och den kemiska reaktionen med vinägern är igång så låt det verka i 30 minuter till en timme innan du torkar rent med en fuktig trasa, du kommer behöva torka rent i fler omgångar för att få bort allt bikarbonat. Detta sätt är förutom miljövänligt även snabbt och effektivt. Ett minus med detta är dock att det kan vara lite jobb att få bort allt bikarbonat efter rengöringen.

Så rengör du din ugn med bikarbonat och vinäger:

 1. Blanda bikarbonat och vatten
 2. Applicera på ugnens fläckar, smuts, fett och fastbränt.
 3. Spraya försiktigt på vinäger så att det löddrar
 4. Låt verka i ca 1h
 5. Torka rent i ugnen med en fuktig trasa.

+ Fungerar bra och är ett enkelt sätt att rengöra utan kemikalierna du finner i rengöringsmedel.

– Kan kräva lite arbete att få ur bikarbonatet från ugnen.

Rengöra ugn med ättika

Du kan även rengöra din ugn med ättika på ett enkelt sätt genom att ställa in en ugnsform med lite ättika i botten i din ugn och låta det stå där i 1h på 200 grader. Låt sedan ugnen svalna och torka ut ugnen enkelt från smuts med en våt trasa. Detta funkar bra men det luktar väldigt starkt och är därför ingenting vi utför när vi är på städjobb hos kunder.

Så rengör du din ugn med ättika:

 1. Värm ugnen till 200 grader
  Häll lite ättika i en ugnsform och ställ in i ugnen.
 2. Låt det stå i 1h på 50 grader så att ättikan ångar i ugnen.
 3. Torka sedan ur ugnen från smuts som lösts upp av ättikans ånga.

+ Enkel och effektiv rengöring!

– Luktar starkt under och en tid efter rengöring.

Självrengörande ugn

Hur fungerar en självrengörande ugn? En självrengörande ugn är oftast byggd för väldigt höga temperaturer och det som händer i ugnen är att den bränner bort all smuts i sitt rengöringsprogram under en mycket hög temperatur. Detta gör att smuts och fett bränns upp helt och förvandlas till aska. När du rengör en självrengörande ugn efter att den har kört sitt rengöringsprogram så avlägsnar du enkelt all aska ur ugnen och sen är det klart!

Du kan självklart fortfarande genomföra rengöring enligt andra metoder även på din självrengörande ugn, speciellt i dagens tider med höga ELpriser kan det vara värt att göra.

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter