Rengöra stenplattor

Stenplattor är otroligt vackra, det finns flera olika stensorter med olika färger och egenskaper. Stenplattor skapar en lyxig tillvaro och estetik till hemmet. Men även om stenplattor kan vara otroligt vackra och bidra till husets prestige så växer trots det jorden under plattorna. Som till exempel mossa, alger eller lavar. Detta är oundvikligt och en naturlig process, men det ser inte nödvändigtvis så trevligt eller estetiskt ut. I denna artikel kommer vi att lista olika knep och metoder för att rengöra stenplattor av diverse slag.

Detta behöver du

Här listar vi olika “redskap” som du kan tänkas behöva inför rengöring av diverse plattor. Därefter listar vi 4 metoder och tillvägagångssätt för bäst resultat. 

 • Vattenslang 
 • Borste 
 • Fogsand eller stenmjöl
 • Högtryckstvätt 
 • Stensåpa, stentvål eller stenrengöring 
 • Eventuell färgförsätrikngning (om färgen har påverkats lite efter rengöringen)

4 metoder för att rengöra stenplattor

Här nedan listar vi 5 olika knep för att göra rent stenplattor på bästa sätt.

 1. Rensa och skura – använd en vattenslang med bra tryck i strålen och spola plattorna.
  1. Använd sedan en skurborste för att rensa bort det som lossnar.
  2. Finns det mycket ogräs i springorna så kan du använda ett ogräsjärn för att rensa bort det. Helst en med långt skaft, så att du kan stå upp och arbete och slipper sitta på huk. 
 2. Slipa med fogsand – när plattorna har torkat kan du hälla ut fogsand över plattorna och borsta med en skurborste. Detta skapar en slipande effekt. 
 3. Spola med högtryckstvätt – ett effektivt hjälpmedel, och optimal användning uppnås med ett roterande altantvättmunstycke. 
  1. Detta är effektivt för att rensa lavar då dessa sitter ganska hårt vanligtvis. 
  2. Om du inte använder munstycket är det rekommenderat att ha lägre tryck, bredare stråle och vinkla strålen till 30 grader för att undvika att spola bort fogsanden eller skada plattorna. 
 4. Rengöringsmedel – Om mossan och algerna sitter väldigt hårt fast, kan du koppla in en behållare med sten- eller altantvättmedel till din högtryckstvätt. 
  1. Men se med leverantören först kring vilket tvättmedel som passar ihop med din typ av sten, eftersom all sten tål inte sura rengöringsmedel. 
  2. Det finns specifika starkare medel som får bort hårt sittande lavar, både stentvätt och såpa fungerar effektivt om de får sitta i ett tag och verka innan de skrubbas bort.

Förebyggande åtgärder

Även om det finns bra metoder för rengöring av stenplattor, så vill du helst slippa ett hårt arbete med att få bort tillväxt. Då kan du använda dig av följande lista regelbundet,

 • Miljövänlig impregnering för plattor och sten – motverkar mossa, alger, kalkavlagringar samt frostskador. 
  • Ok att använda en gång om året. 
 •  Ogräshämmande fogsand – skapar ökenliknande förhållande i fogen. 
  • många fall förhindrar den både ogräs och mossa. 
 • Var noga med att rengöra stenplattorna regelbundet för att minska risken för spridning av mossa och alger till exempel.

Att tänka på

Om du använder högtryckstvätten för att rengöra stenplattor är det bra att göra det några dagar efter det har regnat eftersom mossan och algerna släpper lättare då. Det kan även vara bra att eventuellt fylla på med lite fogsand då efteråt. 

Efter användning av högtryckstvätten bör du vara noggrann med att ta bort mossan och algerna som spolats bort från stenplattorna, för att förhindra att det bildas ny påväxt.

behöver du hjälp med städningen?

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter