Rengöra Spis

Du bör försöka rengöra din spis varje vecka eller flera gånger i veckan för att undvika att fläckar fäster sig på den och blir kvar under en längre tid. Det är relativt enkelt att rengöra sin spis och det finns olika produkter som hjälper dig med detta. Vi rengör din spis under hemstädning på Qleanex städfirma Helsingborg, men om du vill göra det själv så finner du även några husmorstips hos oss! 

Rengöra Spis

Det finns flera sätt man kan rengöra sin spis både miljövänligt och effektivt nedan finner du tre olika alternativ som du kan testa beroende på vad du har hemma och vad som passar dig. 

Rengöra spis med såpa

Såpa är ett av de bästa rengöringsmedel som finns för smuts och fett och passar därför perfekt för rengöring av spis. Såpa är även ett skonsamt rengöringsmedel för både dina händer och miljön och vi rekommenderar starkt att du rengör med såpa där du kan. 

Så rengör du din spis med såpa:

 1. Blanda såpa och vatten i en behållare eller sprayflaska.
 2. Täck spisen med din blandning av såpvatten och låt ligga i några minuter.
 3. Torka av och rengör spisen enkelt med en våt trasa, skulle du behöva gnugga lite extra kan du ta en svamp eller en diskborste och rengöra din spis med såpvatten blandningen en gång till innan du torkar rent allt smuts. 

Klart! Nu har du en snygg och ren spis! 

Rengöra spis med ättika och bikarbonat

Om du har lite rejälare fläckar på din spis kan denna lösningen vara perfekt, den är lite starkare än såpan men fortfarande miljövänligt och bra alternativ för hemstädningen. Nackdelen är att ättikan luktar starkt när du rengör din spis. 

Så rengör du din spis med ättika och bikarbonat:

 1. Häll i varmt vatten i en flaska eller burk och tillsätt en deciliter ättika och två till tre teskedar bikarbonat.
 2. Stäng flaskan och skaka om så att det blandas om rejält, eller rör om i burken.
 3. Spraya eller häll lösningen på din spis och låt det ligga i några minuter.
 4. Gnugga rent med en tvättsvamp eller borste som inte gör märken på spisen.
 5. Torka rent med en fuktig trasa.

Klart! Nu är din spis ren även från de lite tuffare fläckarna!

Tar även bort rostfläckar på spisen!

Denna metod fungerar även bra för att ta bort rostfläckar på din spis men att du dågnuggar rent med lite svinto stålull efter att lösningen har legat på rost fläcken en stund.

Rengöra spis med bakpulver och vatten

Bakpulver eller bikarbonat har en etsande natur när det kombineras med vatten och denna kemiska reaktion kan användas för att på ett skonsamt sätt rengöra det mesta. Du kan enkelt rengöra din spis med bakpulver genom att följa stegen nedan.

 1. Torka av spisen med en blöt trasa eller blötlägg spisen där fläckarna befinner sig.
 2. Strö på bakpulver på fläckarna och låt det ligga i 1h, du kan även låta det ätsa upp smuts under natten om det är rejäla fläckar.
 3. Värm upp vatten i en vattenkokare och häll försiktigt över fläckarna. När bakpulvret har slutat bubbla så torkar du rent med en fuktig trasa. 

Klart! Nu är din spis ren.

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter