Rengöra skinnsoffa

Har du en skinnsoffa där hemma som skulle behöva en omgång rengöring? Eller funderar du kanske på att skaffa en skinn- eller läder soffa? Utöver skinn soffans estetiska tillskottet i hemmet med dess rustika utstrålning, är det ett väldigt tacksam material att ha på en soffa. Givet dess material är det enkelt att behandla fläcken och hålla efter kvalitén, till skillnad från en soffa med exempelvis tyg eóch i synnerhet ljust tyg. 

En lädersoffa passar därför in i vilket hem som helst, både hos barnfamiljer eller par. Det finns dock en del knep och tips att känna till när du planerar att rengöra skinnsoffa. I denna artikel listar vi “redskap” som kan vara användbara, samt tillvägagångssätt, och därtill bra saker att tänka på. Dessutom listar vi åtgärder du som soffa ägare kan vidta för att maximera soffans livslängd, kvalité och estetik.

Om att rengöra skinnsoffa

Skinnsoffa eller lädersoffa består av ett naturligt material och åldras på ett speciellt och varierande sätt. Av just denna anledning kan det vara tilltalande att ha som möbel eftersom med åren kan soffan skifta färg och utseende, vilket bidrar till dess rustika egenskap. Men en sådan soffa kräver även omsorg och rätt rengöring. Nedan listar vi vad som kan tänkas behöva till en sådan rengöring.

Detta behöver du

För att kunna rengöra sin skinn- eller lädersoffa kan du komma att behöva en del redskap i hemmet. Dessa är följande, 

 • Dammsugare med en dammsugarborste 
 • Mikrofiberduk 
 • Trasa 
 • Mild tvål 
 • Läderbalsam 
 • Vit vinäger – för svårare fläckar

Så gör du för att rengöra skinnsoffa

Här listar vi olika steg du kan följa för att rengöra skinnsoffa på bästa sätt. Givetvis finns det olika metoder och sätt, men följande åtgärder är gynnsamma att vidta. 

 1. Dammsug soffans ytor och dess samtliga kuddar – det underlättar att använda en dammsugarborste som munstycke för att komma åt alla ytor. Passa på att dammsug även armstöd, ryggstöd samt mer gömda ytor. 
 2. torka soffan med en torr mikrofiberduk, eller en fuktig trasa. 
 3. Om det finns fläckar på soffan som inte försvinner med tvål och vatten, kan du prova att använda vit vinäger. Fördelningen är lika mellan vinägern och vattnet. 
  1. Fukta en trasa med denna blandning på och skrubba försiktigt med trasan på soffan, med cirkulära rörelser. 
  2. Använd en torr trasa för att ta bort den fukt som är kvar när fläcken är borta.

Förebyggande åtgärder för ren skinnsoffa

Se till att regelbundet försöka dammsuga din skinnsoffa noggrant, överallt och även vid trånga utrymmen. Använd en dammsugarborste som är mjuk, eftersom ytan du dammsuger på är mjuk. Du kan också emellanåt torka av med en fuktig trasa, utan rengöringsmedel, för att fräscha upp den och förebygga att någon fläck bildas. 

Läder är ett naturligt material som använder mycket olja för att hålla dess yta skyddad. Lädret börjar åldras snabbt utan oljar och det kan börja uppstå sprickor. Med tiden förlorar soffan sin naturliga olja, därför är det bra som soffa ägare att själv ersätta den naturliga oljan med en ny, eller så kallat läderbalsam. Dessa produkter kan köpas i vanliga butiker eller hos en skomakare. 

Fortsättningsvis bör inte lädersoffan ständigt få solljus på sig eller nära ett element eftersom värmen kan torka ut lädret och i sin tur orsaka sprickor eller färgskiftningar. Såvida inte du som soffa ägare gillar denna förändring hos lädrets naturliga egenskap.

Att tänka på

Innan du börjar göra rent din soffa så är det första och viktigaste steget att se om det finns tillhörande instruktioner om rengöringsrekommendationen från tillverkaren. Detta är viktigt för att olika skinnsoffor är gjorda av olika typer av läder, där en del kan ha speciella krav gällande dess rengöring. Instruktionerna för din soffa dess rengöringsrekommendationer är viktigare att följa än generella tips och råd. 

Men i vissa fall finns det kanske inte sådana anvisningar. Då kan du istället använda en fuktig trasa, med mild tvål vid behov. Du kan prova på en liten yta först för att se hur det torkar och hur materialet förhåller sig till den metoden. Om materialet missfärgas eller skadas så bör du undvika den tvålen, eller tvål överhuvudtaget om det är möjligt.

Om du istället för att rengöra din soffa ska flytta den eller köpa en ny så rekommenderar vi att du tar hjälp av proffs för flytten eller transporten, antingen genom en flyttfirma eller genom att göra tillval när du köper soffan. 


Behöver du städhjälp?

Om du behöver hjälp med din städning så hjälper vi på Qleanex dig mer än gärna! Vi agerar som städfirma Helsingborg, Städfirma Lund, Städfirma Malmö och fler områden. Kontakta oss på email eller chatta med oss här på sidan om du har några frågor! 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter