Rengöra köksfläkt

Att ha en smutsig köksfläkt med ingrott fett kan vara farligt och till och med en brandrisk. Förutom att torka av ytan på din köksfläkt bör du rengöra den på djupet med jämna mellanrum. Så här gör du!

Rengöring av köksfläkt - Nedmontering

Du måste montera ned din köksfläkt för att rengöra den på djupet. Låt detta inte avskräcka dig då köksfläktarna är skapade för detta och det sker oftast enkelt. 

  1. Stäng av elen
  2. Ta ut fettfilter och
  3. eventuella kolfilter
  4. Ta ner fläkthjul och insugningsring
  5. Tvätta alla delar av köksfläkten
  6. Torka av köksfläktens insida
  7. Låt alla delar torka helt innan du monterar fast dem igen. 

Klart! Nu är din köksfläkt ren!

Rengöra köksfläktens filter

Olika filter kräver olika rengöring men detta är inte svårt. Är du osäker på hur du kan rengöra ditt fettfilter så rengör det för hand, det kan aldrig bli fel. Har du även ett kolfilter så bör du ta reda på om det är tvättbart eller om det är ett engångsfilter och bör bytas ut.

Fettfilter

Har köksfläkten ett fettfilter av Polyester så bör du tvätta det för hand, detta filter bör du även byta ut om det finns hål i det eller om det inte längre håller sin ursprungliga form. Har du ett filter av metalltråd så kan du oftast diska det i diskmaskinen, du bör tvätta det i en tom diskmaskin så att fettet inte sätter sig på andra föremål i diskmaskinen. Detta filter måste du byta ut om det börjar droppa kondensvatten från din köksfläkt så detta är bra att hålla koll på.

Kolfilter

Har du kolfilter i din köksfläkt behöver även dessa rengöras. Det finns engångsfilter som du bör byta ut efter 6-12 månader beroende på hur mycket mat du lagar och vad för filter du har. De kolfilter som är tvättbara kan du enkelt rengöra i diskmaskinen, efter att du har tvättat ett kolfilter måste du aktivera kolfiltret igen och detta gör du enklast genom att först låta det torka upp och sedan lägga det i ugnen i 150 grader i 2-3 timmar. När det har svalnat kan du montera det i köksfläkten igen.

Sådär! Nu är du ett proffs på rengöring av köksfläktar. 

få en kostnadsfri offert

Fyll i vårt formulär och berätta vad du behöer hjälp med så återkommer vi med en offert till dig.

Snabboffert (sidebar)

Kunduppgifter